UNG KONST: Kajsa Haagen

Näck(en)

Privat ägo.

”I min konstnärliga praktik plockar och kombinerar jag gärna från mytologi och konsthistoria. Referenser, detaljer och figurer sammanflätas fritt med samtida frågeställningar om exempelvis makt eller betraktelseperspektiv.

Under framställningen av mina verk låter jag ofta den egna kroppen och kvinnan figurera som symbolisk utgångspunkt. De omskapar sig själva och blir samtidigt omskapade av världen omkring sig; förlorar sin ursprungliga form och vidtar monstruösa hybridskepnader. Övernaturliga och mytologiska väsen som sirener, gorgoner, sjöjungfrur eller huldror är återkommande referenser i mina gestaltningar. 

Mitt verk är en tolkning av folktrons vattenväsen, mest påtagligt Näcken, som bekant kan framträda i en rad olika skepnader och förkroppsligar farorna som vi förknippar med vatten. 

Vilande reflekterar verket sommarsolens strålar. Glittrande och glimmande lockar den, under skepnaden av ett förevigat lapptäcke i plast, betraktaren närmare. Livets och naturens förgänglighet gör sig ofta påmind under ett vattenväsens närvaro”.

Kajsa Haagen, Grimslöv 2021

E-post: kajsahaagen@gmail.com
Instagram: @kajsahaagen
https://www.kajsahaagen.com/